This is a Purot.net wiki
Pages
  • View:

Toinen maailmansota

Toisessa maailmansodassa kuoli ainakin 50 miljoonaa ihmistä. Se on ihmiskunnan historian verisin ja laajin sotilaallinen yhteenotto.

Toisen maailmansodan alkusysäys

Kun ensimmäistä maailmansotaa käytiin, sitä kuvattiin usein sodaksi, joka lopettaa kaikki sodat. Näin ei kuitenkaan käynyt. Versaillesin rauhasopimus nöyryytti lyötyä Saksaa ja langetti sille tähtitieteelliset sotakorvaukset. Tämä ruokki saksalaisten halua haastaa vihollinen uusintaotteluun.

Vuonna 1920 perustettiin Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue NSDAP, ja vuotta myöhemmin sen johtoon nousi Adolf Hitler. Äärikannoistaan ja rasismistaan tunnettu natsipuolue ei aluksi herättänyt saksalaisissa äänestäjissä paljon vastakaikua, mutta tilanne muuttui vuonna 1929, jolloin Wall Streetin pörssiromahdus ei vain pakottanut Yhdysvaltoja polvilleen vaan ravisutti kohtalokkaasti koko maailman taloutta.

Etenkin Saksa kärsi tilanteesta ankarasti. Tehtaita suljettiin ja miljoonat jäivät työttömiksi, mikä sai kansan haluamaan muutosta. Natsipuolue osasi tuoda itseään vakuuttavasti esiin. Agitaatiota johti muun muassa myöhempi propagandaministeri Josef Goebbels, joka auttoi myös Hitleriä nousemaan valtaan.

Vuoden 1932 vaaleissa NSDAP nousi Saksan suurimmaksi puolueeksi saatuaan 48,5 prosenttia äänistä. Vuotta myöhemmin Hitler nimitettiin valtakunnankansleriksi, ja vuonna 1934 hän kohotti itsensä Saksan valtakunnan johtajaksi, Führeriksi ja hän hallitsi Saksaa yksinvaltaisesti. Samana aikaan Saksan armeija alkoi hankkia lisää aseita ja taistelukalustoa.

Vuonna 1938 Saksa liitti maihinsa Itävallan ja vuonna 1939 Tšekkoslovakian. Seuraava uhri oli Puola.

Toisen maailmansodan puhkeaminen

Puolan miehitys, joka alkoi 1. syyskuuta 1939, toimi toisen maailmansodan lähtölaukauksena. Britannia ja Ranska vaativat Saksaa vetäytymään välittömästi, ja kun näin ei tapahtunut, ne julistivat Saksalle sodan. Sodanjulistus ei kuitenkaan enää pelastanut Puolaa, joka oli jo täynnä Saksan sotilaita.

Huhtikuussa 1940 saksalaiset käynnistivät operaatio Weserübungin Tanskassa ja Norjassa. Tämän jälkeen se oli valmis isompiin taisteluihin länsirintamalla. Kesällä 1940 saksalaiset saavuttivat nopeita voitoja Ranskan armeijan joukoista ja Britannian siirtoarmeijasta.

Saksalaiset käyttivät Blitzkriegiksi kutsuttua strategiaa, eli salamasotaa, jossa murrettiin nopeasti vastustajan linjat ja tähän käytettiin usein pihtiliikettä. Britannian armeija joutui evakuoimaan joukkonsa Dunkerquesta ja hieman sen jälkeen Ranska antautui.

Saksalaisten seuraava tavoite oli vallata Britannia. Suunnitelmaan tuli mutkia, kun RAF eli Britannian ilmavoimat kukisti Saksan Luftwaffen taistelussa Englannista.

Toisen maailmansodan päävaiheet

Vuosi 1941 oli toisen maailmansodan käännekohta. 22. kesäkuuta Saksa aloitti liittolaistensa kanssa operaatio Barbarossan, joka oli historian suurin sotilasoperaatio: 4,5 miljoonaa akselivaltojen sotilasta hyökkäsi Neuvostoliittoon.

Saksalaiset saavuttivat sarjan nopeita voittoja, mutta puna-armeija onnistui pysäyttämään vihollisen taistelussa Moskovasta. Kun alkoi talvi, hyökkääjät huomasivat olevansa vaarassa, sillä Neuvostoliitto sai mobilisoitua suuren väestönsä ja teolliset voimavaransa.

Italia liittyi Saksan kannattajiin vuonna 1940 ja ja hyökkäsi Britannian hallinnoimaan Egyptiin. Britit kuitenkin pysäyttivät hyökkäyksen, minkä jälkeen saksalaiset lähettivät apuun Erwin Rommelin johtamat Afrikakorps -joukkonsa.

Toinen ratkaiseva käänne sodassa tapahtui 7. joulukuuta 1941, jolloin japanilaiset hyökkäsivät Yhdysvaltojen laivastotukikohtaan Pearl Harborissa, mikä pakotti Yhdysvallat liittymään sotaan. Teollisena suurvaltana Yhdysvallat tarjosi liittolaisilleen aineellisen ylivoiman, joka kasvoi päivä päivältä. Yhdysvallat saavutti merkittävän voiton Japanin laivastosta Midwayn taistelussa ja pakotti Tyynenmeren sodan aikana japanilaiset peräytymään hitaasti mutta varmasti.

Rommel hyökkäsi aggressiivisesti ja pakotti britit vetäytymään El Alameiniin, jossa ne linnoittautuivat ja valmistelivat hyökkäyksen. Brittien voitto El Alameinissa syksyllä 1942 oli ratkaiseva. Se ajoi akselivallat Afrikasta, minkä jälkeen liittoutuneet pystyivät valloittamaan Italian vuonna 1943.

Itärintamalla tilanteen ratkaisi Stalingradin taistelu. Kun se päättyi helmikuussa 1943, Saksan 500 000 miehen armeija oli saarrettu ja tuhottu.

Lännessä yhdysvaltalaiset ja britit toteuttivat 6. kesäkuuta 1944 Normandian maihinnousun. Se oli historian suurin maihinnoususotatoimi ja avasi Ranskaan uuden rintaman. Sen jälkeen natsi-Saksan häviö oli vain ajan kysymys.

Toisen maailmansodan päättyminen

Vuonna 1945 liittoutuneet tunkeutuivat Saksan maaperälle. Taistelussa Berliinistä saksalaiset tekivät kiivasta mutta toivotonta vastarintaa yrittäessään torjua 2,5 miljoonan neuvostosotilaan hyökkäystä. Hitler teki itsemurhan 30. huhtikuuta 1945, ja Saksa antautui muutamaa päivää myöhemmin, 8. toukokuuta.

Etenemisensä aikana liittoutuneet löysivät järkytyksekseen keskitysleirejä, joilla saksalaiset olivat tuhonneet noin kuusi miljoonaa juutalaista ja yhtä paljon muita "ei-toivottuja" ihmisiä.

Japani antautui 15. elokuuta 1945 sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli vallannut Mantšurian ja yhdysvaltalaiset olivat pudottaneet atomipommit Hiroshimaan ja Nagasakiin. Atomipommien räjähtäminen merkitsi toisen maailmansodan loppua.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username