This is a Purot.net wiki
Pages
  • View:

Georgia

Georgia on demokraattinen tasavalta, joka sijaitsee strategisesti tärkeällä alueella, jossa Eurooppa kohtaa Aasian, ja tämän ansiosta maan kulttuuriperintö on ainutkertainen. Samaan aikaan on maa ollut osapuolena monissa konflikteissa.

Maantiede

Georgiaa ympäröivät Mustameri ja maat Turkki, Venäjä, Azerbaidžan ja Armenia. Georgian maisema on hyvin vaihtelevaa. Maan pohjoisosassa Kaukasuksen suurempi vuoristoketju rajaa maan Turkkia ja Armeniaa vasten, kun taas maan eteläpuolessa pienempi vuoristoketju rajaa maan Turkkia ja Armeniaa vasten. Maan keskiosaa hallitsee Suramin ylänkö, joka liittää yhteen nämä kaksi vuoristoaluetta. Ylänkö erottaa Rioni ja Kura (Mtkvari) -joet toisistaan. Rioni virtaa länteen Mustaan mereen ja Kura itään Kaspianmerelle. Maan länsiosassa sijaitsee alavia tasankoja, jotka ulottuvat Mustalle merelle asti. Georgian ilmasto on hyvin erilainen idässä ja lännessä. Lännessä ilmasto on subtrooppinen eli kesät ovat lämpimiä, talvet leutoja ja runsassateisia. Itäpuolen ilmasto on mannermaisempi eli vähäsateinen, ja talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä.

Historia

Georgia eli suuruuden aikaansa 1100-luvulla. Kulttuuri kukoisti ja maa laajensi alueitaan. Turkkilaiset ja persialaiset hyökkäsivät monta kertaa Georgiaan, minkä johdosta maa jakautui pieniksi kuningaskunniksi. 1700-luvulla kaksi kaikkein itäisintä kuningaskuntaa liittyivät yhteen. Suojelun toivossa ne liittoutuivat Venäjän kanssa. Venäjän tsaari hajotti kuningaskunnan vuonna 1801 ja teki siitä oman provinssinsa. Kun Venäjän imperiumi kukistui vuonna 1917, Georgia itsenäistyi. Pian kuitenkin puna-armeija hyökkäsi Georgiaan vuonna 1921. Maasta tuli osa Neuvostoliittoa. Georgia itsenäistyi uudelleen vasta vuonna 1991 kommunismin kaatumisen jälkeen. Itsenäistymisen jälkeinen aika oli täynnä valtaan haluavien eri ryhmien välisiä konflikteja. Vuonna 1992 Georgian ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu presidentti Zviad Gamsahurdia presidentti syöstiin vallasta, ja Venäjän entinen ulkoministeri, Georgian entinen kommunistijohtaja Eduard Shevardnadze nousi valtaan. Köyhyys, korruptio, lisääntyvä rikollisuus ja väitteet vaalivilpistä aiheuttivat tyytymättömyyttä kansan keskuudessa. Presidentti syöstiin vallasta rauhallisella mielenosoituksella, niin kutsutulla ruusuvallankumouksella vuonna 2003.

Väestö

Heinäkuussa 2018 Georgian väkiluku oli noin 4900000. Väestöstä ortodokseja on noin 83%, muslimeja noin 10% ja muita noin 6% (milloin?).

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username