This is a Purot.net wiki
Pages
  • View:

Tähti

Tähdet ovat hyvin kuumasta kaasusta eli plasmasta muodostuneita valtavia palloja. Tähtien massa koettaa vetää niitä gravitaation voimalla kasaan, mutta tämä kasaanpainuminen nostaa vastaavasti tähden ytimen lämpötilaa ja painetta. Paine vastustaa gravitaation vaikutusta, ja tähti pysyy näin tasapainotilassa.

Mitä raskaampi tähti on, sitä voimakkaammin gravitaatio vetää sitä kasaan ja sitä kuumempi tähden ydin on. Massa (eli paino) määrittää valtaosan tähden ominaisuuksista kuten lämpötilan, kirkkauden, säteen ja eliniän.

Kuumassa ytimessä vapautuu energiaa, kun vety (ja joissain tapauksissa raskaammatkin alkuaineet) liittyvät yhteen eli fuusioituvat. Kun tämä energia on viimein kulkeutunut tähden pinnalle, se säteilee avaruuteen paitsi näkyvänä valona, myös muunlaisena elektromagneettisena säteilynä (kuten infrapuna- ja uv-säteilynä).

Synty ja kehitys

Tähdet syntyvät, kun tähtienvälinen kaasu- ja pölypilvi luhistuu kasaan oman painovoimansa ansiosta. Pilvi koostuu pääasiassa vedystä, joka on kaikkein kevyin alkuaine. Mukana on myös heliumia, pölyä (noin yksi prosentti) ja hiukan raskaampia alkuaineita.

Jos luhistuva pilvi on kovin pieni, tähtiä syntyy ehkä vain yksi, mutta toisinaan hyvin suuret pilvet alkavat luhistua ja tähtiä syntyy runsaasti. Usein puhutaankin tähtien syntyalueista. Valtaosa tähdistä löytyy systeemeistä, joissa toisiaan kiertää kaksi tai useampia tähtiä.

Kun pilvi luhistuu, sen ytimeen alkaa tiivistyä tähti (tai useampia tähtiä). Vaikuttaa siltä, että tähtien syntyessä niitten ympärille muodostuu pilven materiaalista hyvin yleisesti myös yksi tai useampia planeettoja. Tähdet ja planeetat siis syntyvät yhdessä.

Kun muodostumassa oleva tähti kerää lisää massaa emopilvestään, lämpötila sen ytimessä nousee. Jos tähti kerää tarpeeksi massaa (noin 18 prosenttia Auringon massasta), vety alkaa fuusioitua heliumiksi. Ellei massa riitä lämpötilan nostamiseen näin ylös, lopputuloksena on ns. ruskea kääpiö, joka säteilee hiljaksiin lämpöenergiaansa avaruuteen.

Kun vedyn fuusio on alkanut tähden ytimessä, tähteä aletaan kutsua pääsarjan tähdeksi. Kaikki tähdet massastaan riippumatta viettävät pääosan elinkaarestaan pääsarjassa muuttaen vetyä heliumiksi ja säteillen ulos fuusioprosesseissa muodostunutta energiaa. Mitä enemmän massaa tähdellä on, sitä kiivaammin se muuttaa vetynsä heliumiksi. Raskaimmissa tähdissä ytimen lämpötila on niin korkea, että myös helium ja sitä raskaammat alkuaineet fuusioituvat ja tuottavat energiaa. Vasta rauta on alkuaineena sellainen, että sen ydinten liittäminen yhteen kuluttaa energiaa enemmän kuin tuottaa sitä, joten raudan fuusiota ei enää tapahdu tähdissä.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username